Kompanija EY sedmu godinu dodjeljuje prestižno priznanje

Datum objave: 07.02.2019.

Revizorsko-konzultantska kompanija EY sedmu godinu dodjeljuje nagradu najuspešnijem poduzetniku u Republici Srbiji. U trci za nagradu ove godine sudjeluje 33 poduzetnika iz 27 kompanija koje posluju u deset industrija u 12 gradova Srbije. Ovi poduzetnici zapošljavaju preko 2000 ljudi, a samo tijekom protekle godine ostvarili su poslovne prihode od 23 milijarde dinara.

Na današnjoj konferenciji za medije revizorsko-konsultantska kompanija EY najavila je sedmi po redu izbor za prestižno priznanje EY Preduzetnik godine™. Kontinuiran rast broja kandidata iz godine u godinu potvrđuje da u Srbiji postoji veliki potencijal za opstanak i razvoj poduzetništva. Gotovo 200 poduzetnika koji su se za ovo priznanje natjecaloi u prethodnih sedam godina zapošljavaju 18 000 ljudi, a samo u prethodnoj godini ostvarili su poslovni prihod od nevjerovatnih 156 milijardi dinara.

„EY Preduzetnik godine nam pruža veliku čast da upoznamo i ispratimo najuspješnije priče u našoj zemlji. Također, ova privilegija istovremeno je i naša obaveza da svake godine budemo što bolji. Ovogodišnji odabir kandidata svakako je premašio naša očekivanja, s obzirom na to da se za nagradu EY Preduzetnik godine natječe 33 kandidata koji su samo u 2017.  godini ostvarili poslovne prihode od 23 milijarde dinara i zaposlili preko 2000 ljudi. Naročito sam ponosan na činjenicu da je ovogodišnji izbor zabilježio i najveći broj inovativnih kompanija, otkako program EY Preduzetnik godine postoji u Srbiji. O uspješnosti srpskog poduzetništva svedoči i činjenica da se za sedam godina koliko naš program postoji izdvojilo gotovo 200 kanididata koji predstavljaju najsvjetlije primjere domaćeg gospodarstva“, izjavio je Ivan Rakić, Rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu-Hercegovinu

„Podrška razvoju malih i srednjih poduzeća, kao i promocija dobrih primjera iz prakse, jedan je od zadataka za sve nas koji aktivno radimo na unaprjeđenju konkurentskih prednosti domaće privrede. Iz tog razloga, izbor za EY Preduzetnika godine je projekt u kojem će ProCredit banka sudjelovati, a sve u želji da pružimo svoj maksimalan doprinos promociji najuspješnijih i najboljih domaćih poduzeća i to kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. ProCredit banka će u 2019. godini nastaviti  podržavati malu i srednju privredu u Srbiji, kao što će i kroz veliki broj povoljnih programa omogućiti realizaciju poslovnih planova koji direktno pridonose otvaranju novih radnih mesta i jačanju domaće privrede“, izjavio je Ivan Smiljković, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

„Mala i srednja poduzeća i poduzetnici predstavljaju najosjetljiviji sektor srpske privrede. S druge strane, predstavljaju i njen najfleksibilniji i najinovativniji dio. Program EY Preduzetnik godine je sjajna prilika da se na pravi način istaknu oni koji su u proteklom periodu najviše doprinijeli razvoju domaće privrede i da se pokaže da je uloga poduzetnika kao nosioca budućeg ekonomskog i tehnološkog razvoja svake godine sve važnija. Privredna komora Srbije zalaže se za poticaj poduzetnicima u vidu poreznih kredita. Također, Privredna komora Srbije je u protekloj godini osnovala centar za digitalizaciju MSP kao instrument podrške kompanijama u primjeni najnovijih tehnoloških rešenja i prelasku u digitalno poslovanje“ istaknuo je Mihailo Vesović, savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije.

Generalni sponzor programa EY Preduzetnik godine™ je ProCredit banka, a podršku programu pružaju Ministarstvo privrede Republike Srbije, Radio Televizija Srbije, magazin Biznis&Finansije i poslovni portal eKapija.
Svečano proglašenje nacionalnog pobjednika bit će održano 21. veljače u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, a pobjednik će konkurirati za priznanje EY Svjetski Poduzetnik godine™ i prisustvovati svečanoj ceremoniji u Monte Carlu u lipnju 2019. godine.

Natrag